Overlast van open haard of vuurkorf

Overlast van open haard, allesbrander, vuurkorf of bbq?

Open-haard-openhaard-overlast

 

Veel mensen vinden het stoken van een allesbrander, vuurkorf, kolen bbq  of een open haard leuk. Omwonenden die in de rook zitten, kunnen daar heel anders over denken.
Één op de drie mensen ondervinden overlast van vieze en schadelijke rook van buren.
Open haarden, houtkachels etc. kunnen gezondheidsklachten en klachten over stank veroorzaken, zeker in dichtbebouwde gebieden. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen (bijvoorbeeld longpatiënten en mensen met astma) kunnen veel last hebben van rook en (onzichtbare) verbrandingsgassen. Kun je daar eigenlijk iets aan doen?


 

Of je daar als buur hinder van ondervindt, hangt van verschillende factoren af. Wordt de open haard of houtkachel etc. alleen zo nu en dan gebruikt of dag in dag uit? Is de schoorsteen in orde? Wordt alleen goed gedroogd hout gestookt of ook sloophout of afval? Wordt bij het aanzetten van de open haard of houtkachel rekening gehouden met eventuele mist of windstil weer? Als je goed met je buren kunt opschieten, moet het niet zo moeilijk zijn begrip te vragen voor ondervonden overlast en afspraken te maken over de rook of stank die je huis binnenwaait of buiten zitten onaangenaam maakt.  

Last-rook-schoorsteen-haard

 

 

Zijn stokende bewoners niet genegen rekening te houden met de buren, dan kun je hulp van buiten inroepen. Voordat je hulp inroept van buiten maak eerst foto’s van de roetende schoorsteen (liefst het rook uw kant op (windrichting)). En hou een logboek bij welke dagen en tijden er gestookt word. Ga ook bij uw (woonwijk) buurtbewoners langs die er ook last van kunnen hebben om in kaart te brengen wie er nog meer last van heeft. Des te meer mensen er last van hebben des te sterker u staat. Denk daarbij aan overlast met verschillende windrichtingen (ongeveer zo een 50 meter om de stokende bewoners heen).

 

Overlast-stank-open-haard-vuurkorf

 

Wanneer rook gezondheidsklachten oplevert, zou je de GGD kunnen inschakelen. De meeste mensen die overlast ondervinden, schakelen echter de gemeente in. Die kan controleren of het gebruik van de open haard of houtkachel etc. voldoet aan de voorwaarden die zijn gesteld in artikel 7.22 van het Bouwbesluit en de Algemene Plaatselijke Verordening. Daarin staat dat de gemeente kan optreden, wanneer op hinderlijke wijze rook, stank of roet wordt verspreid.

 

Meldingen leiden dikwijls tot onderzoek ter plekke, bijvoorbeeld door de milieupolitie of de brandweer die onderzoekt of de schoorsteen in orde is en op de juiste plek staat. De praktijk leert dat vooral houtkachels aanleiding geven tot rookoverlast. Gemeenten geven advies hoe overlast te beperken is en bemiddelen nogal eens tussen buren. Uit onderzoek bleek dat tweederde van de klachten (bijna) altijd kon worden opgelost en 20 procent niet. Wanneer dat niet wil lukken, is er vermoedelijk meer aan de hand en is de onderlinge relatie verstoord. Gemeenten kunnen bij aantoonbare overlast een geheel stookverbod opleggen.

 

Lukt het niet via GGD of gemeente om rookoverlast door je buren te beteugelen, dan kun je nog overwegen naar de rechter te stappen. Die kan het stookgedrag toetsen aan artikel 5.37 van het Burgerlijk Wetboek dat verbiedt om op onrechtmatige wijze hinder toe te brengen, zoals door het verspreiden van stank, roet of walm. Wanneer je dit doet met je mede buurtbewoners die er ook last van hebben dan kunnen eventuele kosten gedeeld worden en U staat super sterk voor een positieve uitspraak van de rechter.
 

info@eprevent.nl  tel: 030-2767359


 

© 2011 - 2020 eprevent | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel